Gerealiseerde projecten

Multifunctioneel gebouw Lugebhuta Highschool

Stichting Yebo heeft de afgelopen 10 jaar veel projecten gerealiseerd. Zo begon de stichting met het financieren van schoolmaterialen. De projecten werden steeds omvangrijker. Zo hebben we groentetuinen aangelegd op diverse scholen en op één school geboord naar water. Door de vele donaties zijn we inmiddels in staat om grotere projecten aan te pakken zoals de bouw van schoollokalen, bibliotheken etc. Van ons meest recent voltooide project doen wij hieronder verslag.

staffroom_keuken _diningroom_E

Het voltooide multifunctionele gebouw

Plaquette_multifunctional building Lugebhuta_E

Het plakaat bij de deur van het gebouw

Studenten ontwerpen de binnenkant zelf

Studenten ontwerpen de binnenkant zelf

 

Een grote wens van het managementteam van Lugebutha Highschool is een multifunctionele ruimte, waarin meerdere activiteiten kunnen plaatsvinden:

  1. Een ruimte waar gekookt kan worden voor de leerlingen van de twee laagste klassen
  2. Een ruimte waar kookles en persoonlijke verzorging gegeven kan worden
  3. Een ruimte docenten bij elkaar komen voor naschoolse activiteiten
  • Ook op de middelbare school komen veel kinderen met een lege maag op school. Er zijn veel gezinnen waar vader en/of moeder ontbreken en waar geen geld is voor een gezond ontbijt. Kinderen komen wel naar school, maar hebben niets gegeten.Een goede keuken waar ca. 300 maaltijden per dag gekookt kunnen worden voor deze   kinderen biedt uitkomst.
  • De basisvorming is het leren koken van een gezonde en voedzame maaltijd. Er is een klein lokaal beschikbaar, maar het benodigde lesmateriaal, zoals fornuizen en pannen, zijn er niet. Een aanvullende ruimte is noodzakelijk om meer kinderen een kans te bieden deze vaardigheden te leren.
  • Docenten hebben behoefte aan overleg met elkaar. Dat kan als er tussenuren zijn, of na schooltijd en in het weekend. Maar er is geen fatsoenlijke ruimte om rustig te kunnen praten en werken.

In 2009 werden de eerste gesprekken gevoerd. Er werd een architect gezocht en er werd een enquête onder zowel docenten als studenten gehouden. Tot op heden het grootste en duurste project voor Stichting Yebo, een multifunctioneel gebouw van €60.000. In juli 2011 was het gebouw klaar en werd er door middel van een groot feest het gebouw op officiële wijze geopend.

P1020656Keuken LB af (3)P1020418

 

 

 

 

 

House System

Het idee van een  ‘ House System’ werd begin 1900 ingesteld in de kostschool in Engeland en is bedacht door David Wylde. Een van de belangrijkste doelstellingen was om de kinderen veiligheid saamhorigheid en geborgenheid te bieden. Met de afwezigheid van ouders zijn kinderen afhankelijk van de school om te voorzien in hun fysieke, sociale en emotionele behoeften. Uit opgedane ervaringen van partners van YEBO bleek dit een zeer sucesvol systeem in Zuid Afrika. YEBO heeft het House System op Lugebhuta geïmplementeerd. Klik hier voor de volledige informatie.

Badges worden opgespeld

Badges worden opgespeld

Badges voor de leerlingen

Badges voor de leerlingen

 

 

 

 

 

 

 

 

Waterproject

De dagelijkse watervoorziening in Schoemansdal is niet toereikend voor het grote aantal kinderen dat dagelijks de scholen bezoekt. Vaak is de waterdruk laag of is er helemaal geen water. In samenwerking met sponsoren, Aqua-4All en een aantal scholen in Doetinchem hebben we een tweetal waterputten gerealiseerd.  Een voor de middelbare school Lugebhuta en een voor de basisschool Zithulele. Voor meer informatie zie de nieuwsbrief van 2008.

Bibliotheek

Basisschool Bongokuhle heeft met behulp van YEBO een bibliotheek kunnen bouwen met daarin een prachtige wandschildering en mooie boeken. YEBO heeft ook basisschool Zithulele geholpen bij de bouw van hun bibliotheek welke in den beginnen gefinanceerd werd door twee LIO studenten van de Fontys Pabo Tilburg. Voor meer informatie zie de nieuwsbrief van 2008.